COOK IN WOOD - Wiórki wędzarnicze - KONIAK

  • Dodaj recenzję:
    • BQ006.00
    • Producent: COOK IN WOOD
    • EAN: BQ006.00
    • Dostępność: Produkt w naszym magazynie. Wysyłka 24h Produkt w naszym magazynie. Wysyłka 24h
    • szt.
    • Cena netto: 14,63 zł 28,00 zł Cena brutto: 18,00 zł
    • Rabat: -36%

    Koniak

    Koniak to winiak wymyślony przez Ormian, a uwielbiany we Francji. "Eau-de-vie" (woda życia) jest produkowana w całej Francji jednak nazwa Cognac zarezerwowana jest prawnie dla winiaków powstających w okolicach miasta Cognac (eau-de-vie du Cognac). Cognac powstaje z trzech gatunków białych winogron. Moszcz poddawany jest dwukrotnej destylacji w skutek czego osiąga zawartość alkoholu na poziomie 70%. Beczki przeznaczone na dojrzewanie są produkowane z prostych, przynajmniej 100 letnich dębów - tylko dwóch odmian rosnących w określonym rejonie Francji. Po zakończeniu procesu dojrzewania, który może trwać nawet ponad 10 lat (Hors d'Age), beczki są opróżniane, a winiaki mieszane zgodnie z recepturą szefa piwnicy. Niektóre beczki są naprawiane zgodnie z tradycją i służą ponownie w procesie dojrzewania. Część z pozostałych tniemy na wiórka, abyś mógł cieszyć się wyjątkowym aromatem przyrządzanych przez Ciebie potraw.

    Sposób użycia:

    Wędzenie na zimno:

    - Jeśli stosujesz generator dymu, wsyp do zasobnika suche wiórki i podpal. Generator dymu pod wpływem tłoczonego przez pompkę powietrza zaczyna produkować dym, który jest transportowany do "komory wędzarniczej". Generatory dymu nie podnoszą temperatury wewnątrz komory wędzarniczej.
    Opakowanie 360 g wiórek wędzarniczych przy wykorzystaniu generatora dymu, starcza do produkcji dymu na okres nawet do 10 godzin.
     

    Wędzenie na gorąco:

    - Jeśli stosujesz komorę wędzarniczą ze źródłem temperatury, namocz wiórka przez okres od 30 do 60 minut, następnie wyciągnij je i umieść w pojemniku nad źródłem temperatury tj. nad palnikiem/grzałką/ogniskiem. Pod wpływem temperatury wiórka zaczynają dymić.

    Nadawanie aromatu produktom na grillu:

    Namocz wiórka przez okres od 30 do 60 minut. Wyciągnij wiórka z wody i umieść w specjalnej tubie/pojemniku.

    - Jeśli stosujesz grill węglowy, włóż specjalny pojemnik/tubę z namoczonymi wiórkami bezpośrednio na rozżarzone węgle tuż przed rozpoczęciem grillowania. 
    - Jeśli stosujesz grill gazowy, to przed rozpoczęciem grillowania umieść pojemnik/tubę na osłonach palnika ale pod rusztem.
    - Jeśli stosujesz grill elektryczny to ułóż pojemnik/tubę z namoczonymi wiórkami obok potraw na ruszcie. 

    Rozpocznij grillowanie gdy wiórka zaczynają dymić.

    Dla uzyskania lepszego efektu, zamknij pokrywę grilla na czas przygotowania potraw.

    Stosowanie wiórek wędzarniczych Cook In Wood poprawia walory smakowe przygotowywanych produktów oraz nadaje im niepowtarzalny aromat i barwę.

    Produkt wykonany z beczek pochodzących z Francji. Opakowanie 360 g.

    Prawa autorskie zastrzeżone.