Tojiro Aogami Damascus Yanagi-Sashimi 30cm, praworęczny

  • Dodaj recenzję:
    • szt.
    • Cena netto: 1 860,98 zł Cena brutto: 2 289,00 zł
    • Niedostępny
    • 20 RAT 0% - Rata : 114.45 zł miesięcznie

    Nóż kuchenny Yanagi-Sashimi 30cm Tojiro Aogami Damascus 

    Klasyczny japoński nóż do plastrowania o długiej, wąskiej i cienkiej klindze w kształcie liścia wierzby, przeznaczony do cięcia surowych filetów rybnych na cieniutkie, niemal przezroczyste plastry. Doskonale się sprawdza podczas przygotowywania sashimi, rybnego carpaccio oraz różnych wariantów sushi. Profesjonalne ostrza z tzw. stali damasceńskiej stworzono dla doświadczonych szefów kuchni, którym nie wystarczają zwykłe narzędzia.

    Dane techniczne:

    Ostrze - stal wielowarstwowa Aogami #2

    Twardość - 63 HRC +/- 1 

    Długość całkowita - 45 cm

    Długość ostrza - 30 cm

    Szerokość klingi - 3,5 cm

    Grubość klingi - ok. 4,5 mm

    Waga - ok. 190 g

    Aogami #2 (YSS), tzw. Blue Steel, to wyśmienita stal wysokowęglowa o bardzo wysokiej czystości, produkowana przez firmę Hitachi Metals w oparciu o tradycyjną technologię oczyszczania żelaza zwaną Tatara. Ostrza wykonane z tego materiału są wyjątkowo twarde i zachowują ostrość przez długi czas, ponieważ dzięki dodatkowi chromu i wolframu są bardziej odporne na ścieranie i pękanie, niż inne stale węglowe. Niezwykle mocne rdzenie okuto miękkim żelazem, więc noże z tej serii są łatwe w utrzymaniu i świetnie się sprawdzają na co dzień.