JURA - Filtr Claris BLUE 3 szt.

  • Dodaj recenzję:
    • 71312
    • Producent: JURA
    • EAN: 7610917713127
    • Dostępność: Produkt w naszym magazynie. Wysyłka 24h Produkt w naszym magazynie. Wysyłka 24h
    • szt.
    • Cena netto: 129,27 zł Cena brutto: 159,00 zł
    • Oblicz

    Przystosowany do wszystkich modeli ekspresów linii ENA, A-line oraz wszystkich automatycznych ekspresach do kawy JURA wyposażonych w zbiornik na wodę i uchwyt filtra w kolorze niebieskim.

    Nie pasują do ekspresów CLARIS WHITE (ekspresy, które w pojemniku na wodę posiadają elementy w kolorze BIAŁYM)

    Po przefiltrowaniu 50 litrów wody lub najpóźniej po dwóch miesiącach filtr przestaje działać i wymaga wymiany. Ekspres automatycznie powiadomi o konieczności wymiany filtra.

    Filtr CLARIS – woda do przygotowania doskonałej kawy

    Tak świeża jak ze źródła. Każdy, kto kiedykolwiek spróbował świeżej źródlanej wody, wie, że między tym ‘eliksirem życia’ w jego naturalnej postaci a przetworzonym płynem w naszych kranach istnieje prawdziwa przepaść. Niewielu z nas ma łatwy dostęp do źródła. Jest na to odpowiedź: filtr CLARIS firmy JURA, który twardej wodzie z kranu nadaje obojętne pH. Oprócz tego filtr CLARIS może zabezpieczyć Państwa w pełni automatyczny ekspres do kawy przed osadzaniem się kamienia i – jeżeli jest właściwie stosowany - wydłużyć okres jego użytkowania. Wynikają z tego trzy ważne korzyści: gwarancja, że woda jest świeżo filtrowana przed przygotowaniem każdej filiżanki kawy; świeża woda i czysty aromat (bez żadnych domieszek) zapewnia najwspanialszy smak kawy; wieloletnia ochrona ekspresu JURA (bez konieczności odkamieniania). Filtr CLARIS firmy JURA jest bezwzględny dla kamienia, ale delikatny dla ekspresu.

    UWAGA! - zbyt częste odkamienianie ekspresu skutkuje w przyszłości jego rozszczelnieniem (odkamienianie - reakcja roztworu kwasu na uszczelki). Zalecane stosowanie wkładów filtrujących + profilaktycznie raz na 12 miesięcy proces odkamieniania.

    Kamień: przyczyna nieodpowiedniego smaku i usterek

    Podczas podgrzewania wody osadza się kamień. Zwężone poprzez kamień przewody nie tylko wydłużają czas podgrzewania, zwiększając przez to zużycie prądu, lecz także mogą doprowadzić do całkowitej awarii urządzenia. Kamień szkodzi jednak nie tylko ekspresowi automatycznemu, lecz wypływa również negatywnie na smak kawy. Chociaż kamień w niewielkich ilościach służy jako ważny nośnik smaku, jego zbyt duża ilość nadaje wodzie pewien posmak i utrudnia – także z powodu wahających się temperatur wody – optymalne rozwinięcie aromatu kawy.