COOK IN WOOD - Wiórki wędzarnicze - SHERRY

  • Dodaj recenzję:
    • BQ007.00
    • Producent: COOK IN WOOD
    • EAN: 760488236918
    • Dostępność: Produkt w naszym magazynie. Wysyłka 24h Produkt w naszym magazynie. Wysyłka 24h
    • szt.
    • Cena netto: 14,63 zł 28,00 zł Cena brutto: 18,00 zł
    • Rabat: -36%

    Sherry

    Sherry to angielska nazwa hiszpańskiego wina wzmacnianego Jerez, pochodzącego z rejonu Jerez de la Frontera. Uprawiane tam winogrona Palomino i Pedro Ximenez zbiera się na początku września, delikatnie wyciska i tylko sok z pierwszego tłoczenia poddaje się fermentacji w celu wytworzenia sherry. Do końca listopada powstaje wytrawne wino o zawartości 11-12% alkoholu. W zależności od smaku i aromatu wino jest wzmacniane (destilado) w proporcji 50/50 aby uzyskać od 15,0% do 17,5% w zależności od przewidywanego przeznaczenia. Sherry dojrzewa w beczkach z północnoamerykańskiego dębu, który jest bardziej porowaty niż dęby hiszpańskie. Butelkowanie odbywa się przez zalewanie różnych ilości win na różnych etapach dojrzewania. Beczki pozostałe po procesie dojrzewania sherry tniemy na wiórka, które nadadzą Twoim grillowanym czy wędzonym potrawom specyficzny aromat i smak.

    Sposób użycia:

    Wędzenie na zimno:

    - Jeśli stosujesz generator dymu, wsyp do zasobnika suche wiórki i podpal. Generator dymu pod wpływem tłoczonego przez pompkę powietrza zaczyna produkować dym, który jest transportowany do "komory wędzarniczej". Generatory dymu nie podnoszą temperatury wewnątrz komory wędzarniczej.
    Opakowanie 360 g wiórek wędzarniczych przy wykorzystaniu generatora dymu, starcza do produkcji dymu na okres nawet do 10 godzin.
     

    Wędzenie na gorąco:

    - Jeśli stosujesz komorę wędzarniczą ze źródłem temperatury, namocz wiórka przez okres od 30 do 60 minut, następnie wyciągnij je i umieść w pojemniku nad źródłem temperatury tj. nad palnikiem/grzałką/ogniskiem. Pod wpływem temperatury wiórka zaczynają dymić.

    Nadawanie aromatu produktom na grillu:

    Namocz wiórka przez okres od 30 do 60 minut. Wyciągnij wiórka z wody i umieść w specjalnej tubie/pojemniku.

    - Jeśli stosujesz grill węglowy, włóż specjalny pojemnik/tubę z namoczonymi wiórkami bezpośrednio na rozżarzone węgle tuż przed rozpoczęciem grillowania. 
    - Jeśli stosujesz grill gazowy, to przed rozpoczęciem grillowania umieść pojemnik/tubę na osłonach palnika ale pod rusztem.
    - Jeśli stosujesz grill elektryczny to ułóż pojemnik/tubę z namoczonymi wiórkami obok potraw na ruszcie. 

    Rozpocznij grillowanie gdy wiórka zaczynają dymić.

    Dla uzyskania lepszego efektu, zamknij pokrywę grilla na czas przygotowania potraw.

    Stosowanie wiórek wędzarniczych Cook In Wood poprawia walory smakowe przygotowywanych produktów oraz nadaje im niepowtarzalny aromat i barwę.

    Produkt wykonany z beczek pochodzących z Hiszpanii. Opakowanie 360 g.

    Prawa autorskie zastrzeżone.