SUNCRAFT - Nóż kuchenny SENZO TWISTED OCTAGON Santoku small 143 mm
- TO-03
- Producent: SUNCRAFT
- EAN: 4971884229213
-
Dostępność:
Zapytaj o dostępność
Koszty wysyłki: Darmowa od 249 zł
-
Historia ceny
- szt.
- Cena netto: 527,64 zł Cena brutto: 649,00 zł
10 RAT 0% - Rata : 64.9 zł miesięcznie
Właściwości
Materiał uchwytu: | white pakkawood z czerwonym pierścieniem |
Ostrze: | 33 warstwowa stal, rdzeń vg-10 |
Twardość: | 60 hrc +/- 1 |
Długość: | 27 cm |
Długość ostrza: | 14,3 cm |
Waga: | 85 g |
Gwarancja: | 2 lata |
Linia produktów: | senzo twisted octagon |
Nóż kuchenny Suncraft SENZO TWISTED OCTAGON Santoku small 143 mm
Santoku to wielofunkcyjny nóż w japońskim stylu, będący odpowiednikiem popularnego na zachodzie noża szefa kuchni. Jego nazwa oznacza „trzy zalety”, ewentualnie „trzy cnoty”. Nie bez powodu – nóż ten, sprawdzi się podczas krojenia mięsa, ryb i warzyw.
Przeznaczenie:
- siekanie, szatkowanie
- krojenie
- krojenie w kostkę
- plastrowanie
Charakterystyczny kształt rękojeści produktów serii SENZO TWISTED OCTAGON zainspirowany został istotną w japońskiej kulturze figurą ośmiokąta. Dla wygody użytkownika oraz dla większej pewności chwytu, ośmiokątną w przekroju rękojeść noża dodatkowo lekko skręcono. Ostrza noży Suncraft z serii SENZO TWISTED OCTAGON wykonuje się z 33-warstwowej nierdzewnej tzw. stali damasceńskiej* wzmocnionej stalą typu VG-10**. Kompozycja ta jest niezwykle trwała, a samo ostrze odporne na proces niszczenia i tępienia. Na zbliżeniu widać delikatny, falowany wzór, który przywodzi na myśl miecze samurajskie. Japoński design dopełnia rączka z białego Pakkawood*** oraz czerwony pierścień u nasady ostrza. W skład serii wchodzą: Chef knife w dwóch rozmiarach, Paring knife, Petty knife, noże Santoku oraz Sashimi.
* Stal damasceńska – współczesna tzw. stal damasceńska składa się z nałożonych na siebie kolejnych, niezwykle cienkich arkuszy stali nierdzewnej, z czego 25% środkowych arkuszy zwanych jest rdzeniem, zaś na pozostałe 75% składają się arkusze o różnej twardości – naprzemiennie nakładanej stali miękkiej i twardej. W efekcie na powierzchni noża powstaje efekt „falowania”.
**Stal VG-10 ten rodzaj stali uznany został za najlepszy do produkcji noży kuchennych. Kucharze doceniają zarówno piękny design noży wykonanych z VG-10, jak i ich wyjątkową trwałość. VG-10 to materiał o dużej twardości, na skali HRC otrzymał wartość HRC 60. Dzięki temu wyprodukowane z niego noże są niebywale ostre oraz bardzo odporne na ścieranie.
***Pakkawood to laminowane drewno brzozowe lub klonowe, impregnowane żywicą. Cechuje je bardzo duża odporność na ciepło i wilgoć, zostało opracowane specjalnie do rękojeści noży.