SUNCRAFT - Nóż kuchenny SENZO PROFESSIONAL Chef 210 mm
- MP-04
- Producent: SUNCRAFT
- EAN: 4971884226618
-
Dostępność:
Produkt w naszym magazynie. Wysyłka 24h
Koszty wysyłki: Darmowa od 249 zł
-
Historia ceny
- szt.
- Cena netto: 771,54 zł Cena brutto: 949,00 zł
20 RAT 0% - Rata : 47.45 zł miesięcznie
SPECYFIKACJA
Materiał uchwytu: | black Pakkawood z Mosaic-pin |
Ostrze: | 3 warstwowa stal, rdzeń ze stali proszkowej SG2 |
Twardość: | 62 hrc +/- 1 |
Długość: | 24,5 cm |
Długość ostrza: | 13,5 cm |
Waga: | 90 g |
Linia produktów: | senzo professional |
SUNCRAFT - Nóż kuchenny SENZO PROFESSIONAL Chef 210 mm
Nóż szefa kuchni to najbardziej znane i najczęściej wykorzystywane ostrze do przygotowywania posiłków. Ma charakterystycznie zaokrągloną, szeroką i długą głownię. Jego konstrukcja sprawia, że można nim wygodnie zarówno kroić w plastry, jak i siekać. Podczas pracy tym nożem kucharz wykonuje rytmiczne, kołyszące ruchy.
Przeznaczenie:
- siekanie
- krojenie
- krojenie w kostkę
- plastrowanie
Ostrza noży SENZO PROFESSIONAL to zakute ze sobą 3 warstwy stali, gdzie trzon stanowi *stal SG2. Ten sposób wykonania ostrza tworzy na klindze charakterystyczną linię zwaną Katana-Edge. Zdobienie pochodzi z tradycyjnego wyrobu mieczy japońskich. Z czasem linia ostrza może stać się trochę ciemniejsza co dodatkowo uwypukli dalekowschodni charakter noża.
Rękojeść noży wykonana jest z barwionego na czarno drewna Pakkawood. Jest to drewno impregnowane żywicą, która świetnie zabezpiecza przed wilgocią. Tradycyjny europejski charakter podkreślają trzy nity łączące uchwyt z trzpieniem, z których środkowy jest nitem zdobniczym, zwanym Mosaic-pin. Nasada rękojeści zwieńczona jest stalowym pierścieniem co dodatkowo zabezpiecza drewno przed zabrudzeniem i ułatwia mycie oraz konserwację noża. Specjalnie wyprofilowany kształt rękojeści jest bardzo ergonomiczny i idealnie układa się w dłoni.
* Stal proszkowa SG2 (Super Gold #2) o wysokiej odporności na korozję, popularnie nazywaną stalą nierdzewną, należy do najlepszych materiałów służących do produkcji ostrzy. Powstaje ona w wyniku skomplikowanego procesu, w którym superdrobne nanocząstki stali są scalane razem, podgrzewane i formowane w pożądany kształt. Jest to metoda wytwórcza kompletnie odmienna od „tradycyjnego” wytopu i pozwala uzyskać stal o dużo lepszych parametrach użytkowych oraz, w przypadku ostrzy, ponadprzeciętnej odporności na tępienie.