SUNCRAFT - Nóż kuchenny SENZO CLASSIC Petty 150 mm

  • Dodaj recenzję:
    • SZ-12
    • Producent: SUNCRAFT
    • EAN: 4971884050213
    • Dostępność: Produkt w naszym magazynie. Wysyłka 24h Produkt w naszym magazynie. Wysyłka 24h
      Koszty wysyłki: Darmowa od 249 zł

    • Historia ceny
    • szt.
    • Cena netto: 438,21 zł Cena brutto: 539,00 zł
    • 20 RAT 0% - Rata : 26.95 zł miesięcznie

    Właściwości

    Materiał uchwytu: black pakkawood z czerwonym pierścieniem
    Ostrze: 33 warstwowa stal, rdzeń vg-10
    Twardość: 60 hrc +/- 1
    Długość: 23 cm
    Długość ostrza: 12 cm
    Waga: 75 g
    Gwarancja: 2 lata
    Linia produktów: senzo classic

    Nóż kuchenny Suncraft SENZO CLASSIC Utility 120 mm

    Uniwersalny nóż kuchenny Suncraft SENZO CLASSIC Utility 120 mm, przypomina z wyglądu nóż szefa kuchni. Faktycznie jest jego pomniejszoną wersją a jak sama nazwa wskazuje, nóż ten ma niemal nieograniczone zastosowania. Przyda się wszędzie tam gdzie nóż szefa kuchni będzie zbyt duży.

    • siekanie
    • krojenie
    • krojenie w kostkę
    • plastrowanie

    Charakterystyczny kształt rękojeści produktów serii SENZO TWISTED OCTAGON zainspirowany został istotną w japońskiej kulturze figurą ośmiokąta. Dla wygody użytkownika oraz dla większej pewności chwytu, ośmiokątną w przekroju rękojeść noża dodatkowo lekko skręcono. Ostrza noży Suncraft z serii SENZO TWISTED OCTAGON wykonuje się z 33-warstwowej nierdzewnej tzw. stali damasceńskiej* wzmocnionej stalą typu VG-10**. Kompozycja ta jest niezwykle trwała, a samo ostrze odporne na proces niszczenia i tępienia. Na zbliżeniu widać delikatny, falowany wzór, który przywodzi na myśl miecze samurajskie. Japoński design dopełnia rączka z białego Pakkawood*** oraz czerwony pierścień u nasady ostrza. W skład serii wchodzą: Chef knife w dwóch rozmiarach, Paring knife, Petty knife, noże Santoku oraz Sashimi.

    * Stal damasceńska – współczesna tzw. stal damasceńska składa się z nałożonych na siebie kolejnych, niezwykle cienkich arkuszy stali nierdzewnej, z czego 25% środkowych arkuszy zwanych jest rdzeniem, zaś na pozostałe 75% składają się arkusze o różnej twardości – naprzemiennie nakładanej stali miękkiej i twardej. W efekcie na powierzchni noża powstaje efekt „falowania”.

    **Stal VG-10 ten rodzaj stali uznany został za najlepszy do produkcji noży kuchennych. Kucharze doceniają zarówno piękny design noży wykonanych z VG-10, jak i ich wyjątkową trwałość. VG-10 to materiał o dużej twardości, na skali HRC otrzymał wartość HRC 60. Dzięki temu wyprodukowane z niego noże są niebywale ostre oraz bardzo odporne na ścieranie.

    ***Pakkawood to laminowane drewno brzozowe lub klonowe, impregnowane żywicą. Cechuje je bardzo duża odporność na ciepło i wilgoć, zostało opracowane specjalnie do rękojeści noży.