LE CREUSET - Cherry Red - Garnek żeliwny owalny Ø25 cm - 3,2 l - czerwony

  • Dodaj recenzję:
    • LC-21002250602461
    • Producent: LE CREUSET
    • Dostępność: Produkt w naszym magazynie. Wysyłka 24h Produkt w naszym magazynie. Wysyłka 24h
    • szt.
    • Cena netto: 485,37 zł 829,00 zł Cena brutto: 597,00 zł
    • Rabat: -28%
    • 10 lub 20 RAT 0% - Rata : 29.85 zł miesięcznie

    • Oblicz
    • Oblicz_raty_duckblue

    Właściwości

    Pojemność: 3.200 ml
    Szerokość: 25 cm

    Garnki żeliwne Le Creuset, pokrywane są bardzo gładką emalią porcelanową z zewnątrz i wewnątrz naczynia, co wpływa na ich estetykę oraz walory użytkowe.

    Żeliwo zapewnia równomierne rozprowadzenie ciepła i długie utrzymywanie wysokiej temperatury, natomiast emalia zabezpiecza naczynie przed rdzewieniem oraz produkty przed przywieraniem. 

    Największą jednak zaletą naczyń żeliwnych jest możliwość rozgrzania ich do bardzo wysokich temperatur, co w efekcie znacząco poprawia walory smakowe przygotowywanych w nich potraw.

    TermoobiekOdpowiednie wyprofilowanie górnej części ścianek naczynia pozwala na stworzenie obiegu zamkniętego, a tym samym na gotowanie produktów w małej ilości wody zwane też "gotowaniem we własnym sosie". Woda paruje i skrapla się pod pokrywą ponieważ jej temperatura jest niższa. Skroplona woda spada na dno naczynia w postaci deszczu.

    Oczywiście ten sposób przygotowywania zdrowej żywności wymaga zachowania odpowiedniej procedury gotowania, a więc kontrolowania dopływu energii w poszczególnych etapach:



    • Po wcześniejszym włożeniu produktów i dolaniu niewielkiej ilości wody oraz po założeniu pokrywy, podgrzewamy naczynie na średnim zakresie kuchenki.
    • W momencie pojawienia się pierwszej pary z pod pokrywy, zmniejszamy zakres kuchenki do minimum. W tym momencie skumulowane ciepło w akutermicznym dnie naczynia podtrzymuje właściwą temperaturę do gotowania w obiegu zamkniętym. Naczynie uszczelnia się poprzez wytworzenie się płaszcza wodnego między obręczą naczynia a pokrywą.
    • Zbyt duży spadek temp. powoduje rozszczelnienie naczynia. Dlatego co jakiś czas należy kontrolować czy aby z pod pokrywy nie unosi się para. W przypadku jej pojawienia się zwiększamy nieco dopływ energii.

    Ten sposób gotowania przy małej ilości wody w temp. od 60 do 100°C pozwala zachować właściwości smakowe i odżywcze produktu i nie wywołuje rozpadu zawartych w nim witamin. Stąd też ugotowane w ten sposób owoce czy warzywa zachowują wszystkie witaminy i mikroelementy.

    Naczynia Le Creuset mogą być stosowane na wszystkich rodzajach kuchni, w piekarniku i zmywarce.

    Największą jednak sprawność osiągają w zestawieniu z kuchnią indukcyjną, ponieważ mają bardzo dobre właściwości magnetyczne, lepsze niż naczynia stalowe, chromoniklowe czy aluminiowe z dnami przystosowanymi do indukcji.

    Właściwości

         
      Na kuchnie gazowe
         
      Na kuchnie elektryczne
         
      Na kuchnie elektryczne i ceramiczne
         
      Na kuchnie indukcyjne
         
      Można używać w piecyku
         
      Bardzo łatwe w myciu, higieniczne, dostosowane do zmywarek



      Odporne na uszkodzenie i zadrapanie nawet przy użyciu trzepaczki