Satake Yoshimitsu Nóż Deba 12 cm
- 804-066
- Producent: Satake
- EAN: 4956617804066
-
Dostępność:
Zapytaj o dostępność
Koszty wysyłki: Darmowa od 249 zł
-
Historia ceny
- szt.
- Cena netto: 129,27 zł Cena brutto: 159,00 zł
Satake Yoshimitsu Nóż kuchenny Deba 12 cm
Tradycyjny japoński nóż z grubą, zwężającą się klingą, który służy do odgławiania i filetowania ryb w taki sposób, żeby nie uszkodzić ich delikatnego mięsa. W Japonii bywa często używany do sprawiania mięsa drobiowego, ale nie jest klasycznym tasakiem i nie powinno się nim mocno uderzać. Aby przeciąć ość, wystarczy lekko nacisnąć grzbiet noża i wykonać szybkie, precyzyjne cięcie. Ostry czubek i krótkie ostrze ułatwiają kontrolę ruchów, co jest szczególnie ważne, gdy trzeba dostać się nożem do ciasnych miejsc.
Dane techniczne:
Ostrze - Rdzewna stal SK-5
Twardość - 62 HRC +/- 1
Długość całkowita - 23,6 cm
Długość ostrza - 12 cm
Szerokość klingi - 3 cm
Grubość klingi - ok. 1,3 mm
Waga - ok. 50 g
Noże Satake Yoshimitsu stanowią idealną propozycję dla miłośników tradycyjnych narzędzi z kraju wschodzącego słońca. Klingi wykonane są z bardzo mocnej i twardej stali wysokowęglowej SK-5, która przez długi czas zachowuje fenomenalną ostrość. Drewniane rękojeści w kształcie ośmiokąta wzmocniono pierścieniem z tworzywa. Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości noże ze stali węglowej są niezwykle cenione przez japońskich mistrzów kuchni, mimo że wymagają troskliwszej opieki.