Nie masz piekarnika? Zainwestuj w szybkowar!

04-10-2023

Miłośnicy gotowania, którym zależy nie tylko na idealnym smaku, ale również na oszczędności czasu, powinni postawić na szybkowar. Jest to urządzenie, dzięki któremu potrawy przyrządzimy błyskawicznie. Do tego będą one naprawdę zdrowe, bo zostaną ugotowane na parze. Szybkowary znane są od wieków, ale przez wiele lat były zapomniane. Dzisiaj przeżywają swój prawdziwy renesans.

Na czym polega działanie szybkowaru?

Szybkowar ma postać garnka, który zamykany jest tak, aby zapewnić mu idealną szczelność. Do jego wnętrza wlewa się odrobinę wody i umieszcza wszystkie te produkty, które chcemy przyrządzić. Następnie garnek umieszczamy na kuchence i odpalamy płomień. W przypadku warzyw i owoców wystarczy około kilka minut gotowania, mięso trzeba gotować nieco dłużej, ale pół godziny to zazwyczaj maksymalny czas.

Szybkowar Zwilling AirControl - 6 ltrSzybkowar Zwilling AirControl - 6 ltr

 

Co brać pod uwagę przy kupnie?

W sklepach znaleźć można dzisiaj ogromny wybór szybkowarów, które różnią się nie tylko ceną. Podejmując decyzję o kupnie, powinniśmy pod uwagę brać przede wszystkim materiał, z którego szybkowar wykonano. Najlepsza jest oczywiście stal nierdzewna wysokiej jakości. Na rynku znajdują się również szybkowary z aluminium, które wprawdzie są tańsze, ale nieco gorsze.

Nie bez znaczenia są także uszczelki. Muszą idealnie przylegać do naczynia – tylko wtedy szybkowar będzie działał prawidłowo. Ważne jest, aby można było je wymienić. Są to bowiem elementy, które szybko zużywają się nawet w najlepszych i najdroższych modelach. Możliwość ich wymiany sprawia, że nie musimy kupować nowego szybkowaru, kiedy uszczelka pęknie lub rozciągnie się.

Na rynku dostępne są modele proste oraz te dużo bardziej skomplikowane. W przypadku tych drugich do wyboru mamy również szereg dodatkowych funkcji. 

 

Szybkowar Zwilling EcoQuick II - zestaw 6 części

Szybkowar Zwilling EcoQuick II - zestaw 6 części

 

Szybkowar pozwala oszczędzić nie tylko czas, ale również…wodę!

Te specyficzne garnki pozwalają na błyskawicznie przygotowanie potraw – to już wiemy. Często jednak zapomina się, że są także doskonałym sposobem na zaoszczędzenie wody. Aby w tradycyjny sposób ugotować brokuła, potrzebujemy garnka napełnione wodą mniej więcej do połowy. Musi on bowiem zostać całkowicie zakryty. W szybkowarze stosujemy jedynie minimalną ilość wody – na przeciętnej wielkości brokuła wystarczy jej jedynie półtorej szklanki. W trakcie gotowania woda będzie parować, przez co nasz brokuł stanie się miękki. I, co ważne, gotowy będzie w maksymalnie dziesięć minut. Jest to więc także oszczędność gazu.

Banalnie prosta obsługa

Szybkowary są niezwykle proste w użytkowaniu. Bez względu na to, czy chcemy w nich ugotować ryż, mięso czy warzywa, wystarczy po prostu dobrać odpowiednią ilość wody. Następnie zamykamy pokrywę, sprawdzając, czy na pewno zrobiliśmy to dokładnie. Ustawiamy garnek na palniku, odpalamy i …czekamy! Kiedy szybkowar zacznie gwizdać, możemy rozpocząć odmierzanie czasu. Smaczna i zdrowa potrawa gotowa będzie w mig.