Wśród elementów wyposażenia każdej kuchni znaleźć można między innymi deski do krojenia. Ich wybór jest dzisiaj naprawdę ogromny. Dzięki temu każda pani domu ma szansę znaleźć taką, która będzie idealnie odpowiadała jej potrzebom i oczekiwaniom. Na jaką deskę postawić? Czym kierować się przy wyborze? Jakie są cechy charakterystyczne określonych desek do krojenia?
Deski drewniane
Trudno jednoznacznie je ocenić. Jedni uważają je za jedne z najlepszych, na jakie można się zdecydować. Inni podkreślają, że po każdym myciu należy dokładnie je wycierać – w przeciwnym razie mogą stać się świetną pożywką dla rozmaitych bakterii.
Deska do krojenia 30 cm - Drewno dębowe
Deski wykonane z drewna są niezwykle trwałe. Najlepiej wybierać te, do wyprodukowania których użyto twardych gatunków. Zalicza się do nich między innymi buk, grab, heban oraz koko. Do tego nie przyczyniają się one do szybkiego tępienia się noże. Niestety, dość łatwo się odbarwiają, jeśli nie będziemy o nie odpowiednio dbać. Nie można ich również myć w zmywarce, co dla wielu osób może być ogromnym problemem.
Deski bambusowe
Do ich wykonania nie wykorzystuje się drewna (jak myśli wiele osób), ale trawy, która została poddana procesowi prasowania. Deski bambusowe są o wiele twardsze i solidniejsze od tych drewnianych, ale charakteryzują się dużo niższą wagą. Bambus szybko schnie, nie wchłaniania wody, na jego powierzchnie nie rozwiną się bakterie. Jest to też idealna propozycja dla wszystkich miłośników ekologii – bambus rośnie niezwykle szybko, a uprawiany jest na specjalnych plantacjach.
Deski z tworzyw sztucznych
Ich utrzymanie w czystości nie nastręcza żadnych trudności. Można myć je nie tylko ręcznie, ale również w zmywarce. Nie ulegają one zniszczeniu na skutek stosowania środków myjących, które zabijają skutecznie wszystkie bakterie. Niestety, w wielu wypadkach dość szybko niszczą się, pokrywając serią nacięć o różnej wielkości.
GEFU - Deka do krojenia składana LAVOS, (malina)
Deski ze szkła, ceramiki lub marmuru
Ich zwolennicy podkreślają, że są najbardziej trwałe ze wszystkich rodzajów desek. Bakterie i wirusy się ich nie imają, co sprawia, że uznać można je także za najbardziej higieniczne. Na ich powierzchnie nawet po naprawdę długim i intensywnym użytkowaniu nie pojawią się żadne nacięcia. Są naprawdę twarde. Trzeba jednak pamiętać, że ich użytkowanie może przyczyniać się do szybkiego niszczenia noży. Są też śliskie, przez co mogą sprzyjać skaleczeniom – wystarczy, że w czasie krojenia deska się przesunie, aby nóż dosięgnął palca.
Ile desek do krojenia?
Bez względu na to, jaki rodzaj deski do krojenia wybierzemy, powinniśmy pamiętać, aby oddzielnych używać do krojenia ryb, mięsa, wędlin, warzyw i owoców. Dzięki temu nie narażamy się na działanie szkodliwych i niebezpiecznych bakterii, a tym samym dbamy o zdrowie swoje i swoich bliskich. W każdym domu powinny więc być przynajmniej cztery deski do krojenia.
JOSEPH JOSEPH - Zestaw 4 desek do krojenia L, grafitowy Folio